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Title
Reisediarrhoe eine epidemiologische Studie unter Reisenden in Thailand / eingereicht von Alexandra Kastenbauer
Additional Titles
Epidemiology of tropical diseases among travelers in Thailand emphasizing on travelers‘ diarrhea
AuthorKastenbauer, Alexandra
Thesis advisorNoedl, Harald
Published2018
Description79 Blatt : Diagramme
Institutional NoteMedizinische Universität Wien, Diplomarb., 2018
Annotation
Abweichender Titel laut Übersetzung der Verfasserin/des Verfassers
Date of SubmissionMarch 2018
LanguageGerman
Document typeThesis (Diplom)
Keywords (DE)Reise- und Tropenmedizin / Epidemiologie / Infektiologie / Reisediarrhoe / Prophylaxe / Thailand
Keywords (EN)travel medicine / epidemiology / infectious diseases / travelers‘ diarrhea / prophylaxis / Thailand
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Abstract (German)

Hintergrund: Die Anzahl international Reisender nimmt stetig zu, damit auch reiseassoziierte Erkrankungen wie die Reisediarrhoe. Mittels einer Fragebogenstudie unter Thailandreisenden wurde ein möglicher Zusammenhang der Erkrankungsraten mit dem Ess- und Trinkverhalten analysiert und potentielle Infektionsquellen diskutiert. Weitere Faktoren wie epidemiologische Parameter, erfolgte Reiseberatung, Risikoeinschätzung etc. flossen in die Auswertung mit ein.

Ergebnisse: Im befragten Sample (n=341) betrug die Inzidenz für Diarrhoe 36,95% (n=126, 95% KI 31,81 42,32%) bzw. 12,32% (n=42, 95% KI 9,02 - 16,28%) nach ursprünglicher frequenzbasierter Definition ( 3x täglich). Bezüglich des Verzehrs von Streetfood (ein bis zwei vs. mindestens drei Tage pro Woche) lassen sich keine Unterschiede der Erkrankungsraten feststellen (p=0.239 bzw. p=0.445). Der Konsum von Eiswürfeln oder Leitungswasser ließ die Teilnehmenden nicht gehäuft erkranken (p=0.778 und p=0.572). Befragte aus Großbritannien und Personen, die zuvor schon Asienreisen unternommen hatten, berichteten signifikant häufiger über Reisediarrhoe (p=0.004 und p=0.029).

Zusammenfassung: Die traditionell als risikoreich bewerteten Lebensmittel, wie Streetfood, auch in ungekochter Form, oder Eiswürfel scheinen nicht zu erhöhten Erkrankungsraten beizutragen. Folglich sollte der Ausspruch „boil it, cook it, peel it or forget it“ überdacht und vielmehr Faktoren wie persönliche Hygiene und allgemeine Hygiene im Reiseland als möglicherweise krankheitsauslösend betrachtet werden. Die Erkrankten griffen bei milden bis moderaten Erkrankungen schon leichtfertiger zu medikamentöser Therapie als in Guidelines vorgesehen. Dennoch sind weitere Studien und Maßnahmen nötig, um zukünftig die Inzidenz der Reisediarrhoe zu senken, und somit Langzeitfolgen reduzieren zu können.

Abstract (English)

Background: The rise of international travel and its effect on travel-associated diseases, such as travelers‘ diarrhea, are likely to become more important in the future. In the course of a questionnaire-based survey among tourists in Thailand the impact of eating and drinking behaviour on the incidence of travelers‘ diarrhea was analyzed and potential causes of infection were discussed. In addition, epidemiological parameters, risk assessment and pre-travel health advice were evaluated.

Results: Among the interviewed participants (n=341) the incidence for travelers‘ diarrhea was 36,95% (n=126, 95% KI 31,81 42,32%) including all cases and 12,32% (n=42, 95% KI 9,02 - 16,28%) using the old frequency-based definition ( 3x per day), respectively. There was no difference between diarrhea and the consumption rate of streetfood (1 or 2 days vs. more than three days a week: p=0.239 resp. p=0.445). Neither consumption of ice cubes nor drinking tap water (p=0.778 and p=0.572) influenced the infection rate. Participants from Great Britain and people who had previously traveled to Asia more frequently reported symptoms of diarrhea (p=0.004 und p=0.029).

Conclusion: Streetfood, even uncooked, or ice cubes which are perceived as risk factors for diarrhea did not lead to higher infection rates. The commonly given advice „boil it, cook it, peel it or forget it“ may therefore need to be reevaluated. Furthermore aspects such as personal hygiene and the hygiene condition within the countries should be considered. In contrast to current international guidelines, antidiarrheal drugs and antibiotics were taken even if the travelers only suffered a mild or moderate case of diarrhea. Further studies are needed to reduce travelers‘ diarrhea, ultimately with the goal of reducing long term effects on travelers‘ health and antimicrobial resistance.

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